Mar 7, 2018

7 Bulan Lagi...

Alahai. agaknya, memang setiap 7 bulan baru aku update blog kot HAHA

Dah 2 0 1 8 dahhhhhh. kejap aje. cik Asha kita pun dah nak masuk 1 tahun + 4 bulan dah. Maka sudah 1 tahun + 4 bulan juga lah aku dah melibatkan diri dalam dunia parenting. Gitchuew!

Parenting is not an easy job. SERIOUSLY! Haha so far, inilah kerja paling tersusah sekali didunia. Besar tanggungjawabnya. Tapi it is really a WONDERFUL job. Tenang hati tengok muka comel anak tauuuu. Betul lah orang kata, bila dah jadi parents, baru kita tahu macam mana pengorbanan mak ayah kita. hihi

Ehem ehem. Sebab tak ada orang baca pun blog ni, so, rasa boleh kot update berita terkini yang rasanya patut menjadi rahsia lagi.

Actually, aku & MR ada family planning. We want as many baby before I turn 30, trust me I have my own reason (HAHA I know it's funny & weird). Target aku untuk give birth every 2 years (dengan izinNya). So, (malu pula) Mid February, I found out my pregnancy test come out double line -- positive! Alhamdullilah! Now, I'm about 6weeks pregnant! Kami dah pi scan last week, but it is still too early to see the baby, tapi alhamdullilah, kantung semua di tempat yang sepatutnya, di dalam rahim. Semoga semuanya berjalan lancar, dipermudahkan segalanya. Asha gonna be a sister! InsyaAllah!

Nantilah update lagi, tapi harap bukan 7 bulan akan datang lah kan hehe Doakan aku ya andai kata korang dah baca berita di atas. hihi

Xo,
Nabilah

Aug 11, 2017

7 bulan!

Haha

Alkisahnya 7 bulan dah tak update blog. Cita-cita nak update blog, nak cerita pasal baby apa semua tu.. tapi hampeh. Haha

Ada lagi ke weh yang baca blog-blog bagai ni?

Bukan zaman sekarang orang post-post luahan di Facebook / Instagram or Twitter ke? Termasuklah aku.

Tapi akan ku cuba untuk jaga blog ni sampai bebilaaaaaaaa... gitchuew!

Banyak kenangan weh blog ni. Dari zaman sekolah ke universiti ke bekerja sampai lah dah anak sorang. fuh!

Okaylah, we meet again soooooooon. InsyaAllah..


xo,
Nabilah

Jan 12, 2017

Kenangan Warded

Assalammualaikum

Seumur hidup aku, aku tak pernah kena warded. Sampai lah aku bersalin. 6 hari warded lepas bersalin. Aku kena tahan ward disebabkan nadi aku terlalu laju lepas bersalin & baby suspect lung infection.

Lepas aje bersalin, aku ditolak naik ke ward and baby ditolak masuk ke NICU untuk pantauan. Kami terpisah. Hanya suami sahaja dapat berjumpa dengan baby sebab aku tidak dibenarkan bangun kerana bacaan nadi telalu tinggi.

Hari kedua selepas bersalin, aku ditolak masuk ke ward HDW untuk pantauan. Selidik punya selidik, doctor kata kemungkinan nadi terlalu laju sebab aku hilang banyak darah waktu bersalin. Jadi kena tambah darah satu bag. Satu malam tidur di ward HDW sambil darah masuk dalam badan. Haha Masa tu fikir, haih darah siapa lah masuk badan aku ni. Hehe

Hari ketiga selepas bersalin, Alhamdullilah, bacaan nadi aku semakin baik and dah boleh masuk ward biasa balik. The best thing is - finally dapat jumpa baby! Untuk pertama kalinya aku tengok baby, pegang baby, peluk baby & cuba susukan baby selepas bersalin. Sungguh aku gembira tak terkata! Menangis aku masa tu hihi Tapi baby masih tak boleh naik ke ward duduk dengan aku. Baby masih kena tinggal di NICU.

Tapi aku tak risau sangat sebab Asha kuat. Doctor pun cakap no need to worry sebab ada perkembangan positif. Asha on antibiotik selama 5 hari.

Hari keempat selepas bersalin, akhirnya Asha dibenarkan keluar ward NICU dan duduk dengan aku di ward biasa. Malam pertama aku dengan Asha memang mencabar. Sebab susu aku masih belum ada. Kesian Asha. Akhirnya kena minta tolong nurse suap susu formula walaupun memang agak susah untuk depa bagi.

Hari kelima selepas bersalin, malam kedua bersama Asha. Malam ni emosi aku gagal sebab masih tak boleh bagi Asha susu. And nurse keep pushing suruh bagi susu badan walhal satu titis susu pun tak ada lagi T.T menangis aku facetime suami. Menangis aku depan nurse minta tolong bagi susu. Haha Malam ni berdoa sangat-sangat keputusan antibiotik Asha okay dan harap boleh keluar esok.

Hari keenam selepas bersalin, hari terakhir di warded. Lepas aje mandi, dapat berita dari doctor pakar kanak-kanak yang Asha okay, Everything okay. Kuning pun tak ada, since lahir. Alhamdullilah.. syukur sangat dapat berita boleh discharge. Penat sangat duduk ward. Emosi tak stabil haha

Semoga Asha terus membesar dengan sihat dan menjadi anak yang solehah. Amin.